tirsdag 29. mars 2016

Moskus - mer enn bare et fjelldyr

For en tid tilbake bestilte jeg 1kg rå moskusfiber fra Grønland. Der er det så mange av de, at det drives jakt på dem. Du kan lese mer om dyret her, for jeg vil skrive litt om fiberen, som kalles qiviut.

Hvis jeg husker det rett, så var det ei i spinnegruppa vi har på Bryne, som snakket om at moskusfiberen var så fantastisk deilig. Utrolig myk, isolerende og nydelig i den naturlige fargen. Dette gjorde meg nysjerrig på fiberen; hvordan er den å spinne, hvilke egenskaper har den? Hvordan er den i plagg?
Det viste seg at det er kostbart, først og fremst. 1kg rå fiber kostet da 1095,00 Danske kroner. Nå er det litt mer. En strikket jakke i Canada koster opp mot 900CAD,et skjerf kan koste opp mot 300USD. Men de varer lenge, hvis du tar godt vare på dem. Det er også mulig å bestille fra Canada og Alaska, der drives det moskusfarmer, du kan lese om en av dem her, Musk Ox Farm, Palmer, Alaska.

Så skal en jo spinne dette før en strikker et plagg av det.

Fiberen er veldig fin, den ligger mellom 10-20 Micron. (Micron er tykkelsen på ett fiber/ull/hår). Qiviut filter ikke, og tåler høye temperaturer. Så hvis en søler på plagget en har trenger en ikke vær redd for å vakse det på 60 grader, det holder fortsatt fasongen! Fargen er en nydelig grå/brun-tone, noe jeg liker veldig godt, da jeg er meget glad i naturlige fargenyanser.
Hvis en likevel vil farge denne fiberen, så er det også mulig. Men for meg er ikke det et alternativ, fargen skal være som den er.

Qiviut er også så myk og glatt, at det ikke er nødvendig med noe kardig før en starter spinningen. Det er lett å jevne ut de "ulldottene" som er med hendene under spinning. Når jeg spinner, synes jeg en del av sjarmen er at det er litt bumper i tråden, det gir det mer personlighet, noe ekstra.

Nylig spant jeg 50gram av dette. Men denne gangen valgte jeg faktisk å karde det lett, for jeg ville ha litt glitter i det, og blandet inn litt stellina som er å få kjøpt hos blant annet spinnvilt, en hyggelig og seviceinnstilt spinnebutikk i Lillehammer.

Av det ferdige garnet, strikket jeg en hals i et møsnter jeg fant på ravelry: Buckhorn Cowl. Totalt veier den 28gram og strikket på pinne 3,5. Det vil si at jeg har en del igjen av nøstet, hva det skal bli, får en vente å se, må finne noe fint jeg vil lage først.


Det var ikke så lett å få fram glitteret, men jeg håper du får en ide om hvordan det ser ut, og hvor myk og lett den faktisk er.

Håper du får en fortsatt fin dag

~Therese~Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar